Frese i aluminium

Det var jeg ganske nervøs for først. Det er jo tross alt metall, og kom jeg til å knekke bits og ødelegge dyre, 4 mm aluminiumsplater? Alle sier at de finner ut ting på nett, men jeg liker bedre å snakke med folk som kan det. Under samtalen lekker det ofte kunnskap ut som du ikke hadde spurt etter. Derfor har jeg vært på Krank Motostudio og snakket med Martin, som kan frese de fleste maskindeler til costume motorsykler, Nordsjøen og sceneeffekter. Der lærte jeg at man grovfreser først, og så går inn fra siden med hele høyden på verktøyet. Og alt om riktige feeds and speeds, det er hvor fort verktøyet skal dreie i forhold til framføringen gjennom materialet. Av Tore på Norwegian Tools fikk jeg den overraskende opplysningen at fårefett var bra å smøre med. Tilfeldigvis hadde jeg noe talg liggende, og ganske riktig, det fungerte som en drøm. Av Andy på Castor verksted lærte jeg om riktig legering for sponfraskillende bearbeiding, pluss hvorfor man aldri skal ha ring på når man arbeider med maskiner. 

Nå freser CNC-en i vei, mens den synger en av sine må nummersanger.