Maker Faire

Jeg rakk det likevel! Selv om det var alt mulig annet som foregikk denne helgen, som offisiell åpning , en lovt skitur og en fødselsdag på Nesodden, fikk jeg med meg alle nerders høytidsdag; foregikk på Teknisk Museum lørdag og søndag. Jeg visste jo at hvis jeg ikke kom meg dit, kom jeg til å angre på alt jeg ikke ville oppdage, men ikke så mye som hvis jeg visste hva jeg gikk glipp av... Nei dette ble bakvendt, jeg gikk jo ikke glipp av noe. Jeg stakk av midt i atelieråpningen, og ankom Teknisk Museum standsmessig i Toris Tesla.
På Teknisk Museum var det som ventet mye rart og mere til. Allerede utenfor døra traff vi ham som hadde oppfunnet en automatisk flammepuster, den laget svære puff av ildkule og svart røyk, ikke ulikt den såkalte "Antonbomben" av svartkrutt og diesel som min far smelte til med ved større anledninger. Klart jeg følte meg hjemme.
Inne fant vi alle de andre: mannen som hadde bygget en skalamodell av et tivoli med alle blinkende lys og kjørende attraksjoner, de bebrillede studentene som hadde datasimulert en evolusjon av roboter som lærte å gå, der var også min gamle venn fra videregående med sitt multikopter, og en utrolig vakker film han hadde tatt fra flygningen. For å forestille deg et multikopter kan du tenke deg en sjøstjerne med propeller. Nei, forresten, den hadde 6 armer.
Der var også arduino-folkene som stadig minner oss på at teknologi og produksjon er noe annet nå; brikker kan settes sammen, programmering er enklere, redskap og produksjonsmidler er tilgjengeliggjort. Jeg sliter hardt med å få det inn i hodet, men når jeg fatter det blir jeg glad. Det er nok av eksempler på muligheter, som roboter bygget av vanlig LEGO som kunne lese av farger som musikk, eller steke filigranspannekaker, eller som komponentene som man kunne montere på en blyant, slik at den lager lyd når man skriver. Og så fikk jeg øye på det som i forste omgang fortonet seg som en trussel; mannen som viste enkle plastkomponenter som barn og andre kunne kombinere med sugerør eller pinner for å lage for eksempel geometriske figurer. Det var jo min greie! Etter en interessant samtale med ham forsto jeg at dette ikke var en trussel mot egne prosjekter, men heller en mulighet til samarbeid og utveksling. Hans produkt var egentlig et stanseverktøy som kunne lage moduler av polypropylen. Polypropylen er den seige plasten i isbokser og ketsjupflasker. Utvikleren oppfordret til å være med å finne noe å bruke verktøyet og modulene til. Det er dette som er open source. Jeg vet mye jeg kan lage ut av slike moduler. Hva med deg?